Čištění perských koberců a impregnace perských koberců

Perský koberec je vždy originálním kusem vybavení interiéru. Vytáhne jakýkoli prostor, kde je právě položen, o třídy výš. Už na první pohled je přitom vidět, že šlo o významnou investici.

Odolnost perských koberců je dána obsahem lanolinu ve vláknech, ze kterých jsou utkány. Čím více je ve vláknech lanolinu, tím je vlna kvalitnější a koberec má vyšší hodnotu. První, čeho si po pořízení perského koberce všimneme, je postupné ztrácení vlněného chmýří. To je však v pořádku, jde o zcela přirozený proces, který ustane už po několikerém vysátí vysavačem. Koberec takzvaně líná.

Povědomí o údržbě perského koberce musíme mít již při jeho výběru, kdy musíme vědět, kde bude koberec umístěn a tomu musí odpovídat jeho odolnost vůči zátěži. Do frekventovaných míst se určitě nehodí například koberec z hedvábí či jemné vlny – tyto materiály nejsou vhodné pro chůzi v pevné obuvi. Hedvábný koberec a koberec z jemné vlny se však hodí například do ložnice, pod konferenční stolek (nesmíme zde ale jíst a přenášet nápoje) a malý kousek je vhodný i jako dekorace na zeď.

Do chodeb, na podlahy obývacích pokojů a jídelen, jsou pak vhodné tak zvané zátěžové perské koberce, které se mnohem snadněji čistí. Navíc se doporučují koberce se vzory, jelikož se v nich případné drobné poškození doslova ztratí.

O perské koberce je nutno dobře pečovat, udržovat je pravidelným vysáváním.

Naše firma je certifikovanou odborně prováděcí firmou profesionálního čištění a ochrany textílií, čalounění a koberců britského profesionálního systému čištění Prochem Professional.

Způsob čištění perských koberců a textilií

Nikdy nečistíme perské koberce chemikáliemi, došlo by k odstranění lanolinu a koberec by se po čase zcela rozpadl, čistíme jen jádrovým mýdlem.

  • vysátí prachu (vždy po směru vlákna na střední výkon)
  • kartáčování koberce včetně odstranění chlupů či vlasů speciální jemným kartáčem Vax Professional
  • vakuové extrakční čištění roztokem z jádrového mýdla s 95% zpětným odsátím roztoku
  • odstranění skvrn a fleků
  • odstranění pachů a provonění koberců
  • suché do 1-2 hod od vyčištění – nutno následně nechat oboustranně doschnout v prostoru

Čištění perských koberců a impregnace perských koberců

Čištění perských koberců a impregnace perských koberců

Impregnace koberců a textílií

Impregnace koberců je velmi důležitá. Pomáhá udržet vyčištění koberce výrazně delší dobu, jelikož vyčištěné vlákno koberce je ochráněno vrstvou molekul, které obalí jádro vlákna a zamezí tak pronikání nečistot do vlákna koberce a mnohem snadnější čištění a údržbu koberce, jelikož všechny nečistoty po dobu trvání impregnace ulpívají na povrchu koberce.

Impregnace na koberce Dr. Schutz Professional se aplikuje ihned na vlhký a vyčištěný povrch koberce, aby dostatečně prostoupila do vnitřku otevřeného a vyčištěného vlákna a mohla vytvořit účinnou ochranu vlákna. Doba vyschnutí po čištění a impregnaci koberce je cca 4-6hodin. Vždy to záleží na větranosti prostoru. Během procesu schnutí nedoporučujeme koberec zatěžovat.

Čištění perských koberců a impregnace perských koberců Čištění perských koberců a impregnace perských koberců

Čištění perských koberců a textilií provádíme vysoce odborně, v naší čistírně koberců. Koberce odebíráme od zákazníků, odborně vyčištěné a ošetřené je zase dovezeme zpět.